«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Tiramisu σε 15 λεπτά



Το Tiramisu δεν είναι το αγαπημένο σου γλυκό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αφού δεν είναι πηγμένο στη σοκολάτα ή σοροπιαστό μέχρι αηδίας. Αλλά είναι ένα ωραίο και δροσερό γλυκό, ιδανικό μετά από τεράστια φαγοπότια για να φτιάξει τη γεύση σου και να στρώσει το στομάχι σου.
Ο καφές στη γεύση του ταιριάζει ιδανικά με τον καφέ που έχεις σερβιρισμένο στο φλυτζάνι σου αν και δεν θα σε χαλάσει ιδιίατερα το να το απολαύσεις μετά το δείπνο παρέα με ένα γλυκό κρασί ή ένα (μην τα λέτε όλα χωνευτικά, για το Θεό) λικέρ.
Υλικά που θα χρειαστείς
600 ml κρέμα γάλακτος (όχι light)
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
75 ml κρασί Marsala ή παλαιωμένο ρούμι
5 κουταλιές μαύρη ζάχαρη (κατά προτίμηση άχνη)
300 ml δυνατού καφέ (κατά προτίμηση espresso)
175 – 200 γρ. μπισκοτάκια για tiramisu
25 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές σκόνη κακάο
Όλα αυτά τα υλικά θα τα βρεις σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Το κρασί Marsala είναι λίγο δύσκολο να το πετύχεις, οπότε για να μην τρέχεις σε κάβα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαύρο ρούμι. Ταιριάζει πολύ ωραία στην κρέμα και το άρωμα του καφέ. Τα μπισκοτάκια για το tiramisu θα τα βρεις σίγουρα στον τομέα με τα γλυκά. Είναι μικρά σπογγοειδή μπισκοτάκια, απορροφητικά για να κρατήσουν τον καφέ.

Προετοιμασία


Βήμα πρώτο: Προετοιμάζεις τον καφέ. Δύο δόσεις espresso lungo ή δύο κουταλιές καφέ σε 300 ml ζεστού νερού είναι αρκετό. Τον τοποθετείς σε ένα ρηχό πιάτο και τον αφήνεις να κρυώσει.
Βήμα δεύτερο: Μέχρι να κρυώσει ο καφές, φτιάχνεις την κρέμα. Προσθέτεις το τυρί, την κρέμα, το ποτό και την ζάχαρη σε ένα μπωλ και ανακατεύεις καλά, μέχρι να δημιουργήσεις μια ωραία πηχτή κρέμα. Όταν είναι έτοιμη, δοκιμάζεις να δεις μήπως χρειάζεται λίγο ακόμα ποτό για να δώσει περισσότερη γεύση.
Βήμα τρίτο: Αφήνεις το μπωλ με την κρέμα στην άκρη, παίρνεις τα μπισκοτάκια και τα βουτάς το καθένα για 1-2 δευτερόλεπτα στον καφέ. Θες να απορροφήσουν τον καφέ αλλά να μην παπαριάσουν τόσο πολύ. Κάθε έτοιμο μπισκότο παίρνει την θέση του στο σκεύος που θα φυλάξεις το γλυκό.
Βήμα τέταρτο: Αφού έχεις δημιουργήσει μία στρώση με μπισκότα, ρίχνεις την μισή κρέμα και απλώνεις πάνω από τα μπισκότα. Τρίβεις την σοκολάτα κουβερτούρα πάνω από την κρέμα.
Βήμα πέμπτο: Απλώνεις άλλη μια στρώση μπισκότα νοτισμένα σε καφέ, πάνω από την κρέμα, προσθέτεις την υπόλοιπη κρέμα και απλώνεις τη σκόνη κακάο πάνω από την κρέμα.
Βήμα έκτο: Βάζεις το γλυκό σου στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, ώστε να πήξει η κρέμα, να περάσουν τα αρώματα σε όλο το γλυκό και να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Ένα έξτρα υλικό για πιο αφράτη κρέμα


Πολλοί χρησιμοποιούν και αυγά στην προετοιμασία του tiramisu για να γίνει πιο ωραία η κρέμα. Ειλικρινά δεν είναι απαραίτητο αλλά αν θες κι εσύ να χρησιμοποιήσεις ωμά αυγά, πρέπει στο δεύτερο βήμα να χτυπήσεις πρώτα τους κρόκους με την ζάχαρη πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά. 
Πρέπει ακόμα να χτυπήσεις τα ασπράδια ξεχωριστά και να τα προσθέσεις στο τέλος της προετοιμασίας της κρέμας. Αν χρησιμοποιήσεις αυγά, αφαίρεσε λίγη κρέμα γάλακτος από τη δοσολογία για να μην σου γίνει πολύ αραιή η κρέμα σου.

oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου