«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Βασική Συνταγή για Άσπρο Ψωμί


Υλικά
15γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι 7γρ. (1½ κ.γ.) ξηρή μαγιά
300
ml χλιαρό νερό
5
ml (1 κ.γ.) ζάχαρη
450γρ. σκληρό λευκό αλεύρι
7.5
ml (1½ κ.γ.) αλάτι
 Μέθοδος
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, ανακατέψτε τη μαγιά με το μισό νερό και την ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 15 λεπτά. Τοποθετήστε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ του μίξερ. Αν χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά προσθέστε τη μαζί με την ζάχαρη στο αλεύρι.

Με τον Γάντζο ζύμης στην ελάχιστη ταχύτητα, ανακατέψτε στο μείγμα της ζύμης το υπόλοιπο νερό ή όλο το νερό αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, για να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη.

Ζυμώστε για 1 λεπτό στην ελάχιστη ταχύτητα και για 4 λεπτά στην ταχύτητα 1, μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη και ελαστική. Βγάλτε το μπολ της Kenwood, σκεπάστε το με ελαφρώς λαδωμένη διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Με τον Γάντζο ζύμης στην ελάχιστη ταχύτητα ανακατέψτε απαλά για 30-60 δευτερόλεπτα τη ζύμη για να κάτσει. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και δώστε της σχήμα. Καλύψτε την με λαδωμένη διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί σκούρο χρώμα.

Παραλλαγές

Για Καρβέλι 
Φτιάξτε μια στρογγυλή πλακέ μπάλα και τοποθετήστε σε αντικολλητικό χαρτί για ψήσιμο. Χαράξτε το λίγο πριν το ψήσετε.

Για Χωριάτικο 
Αυξήστε τις ποσότητες κατά 50%, διατηρώντας την ποσότητα της μαγιάς ίδια. Χωρίστε τη ζύμη σε ⅔ και ⅓ και φτιάξτε δύο μπάλες. Τοποθετήστε σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη να φουσκώσει για 20 λεπτά. Χαράξτε στη μεγαλύτερη μπάλα ένα σταυρό 4εκ. Αλείψτε με νερό και τοποθετήστε τη μικρότερη μπάλα από πάνω. Κάντε μια τρύπα στη μέση με τα δύο σας δάχτυλα. Αφήστε να φουσκώσει για 10 λεπτά και μετά ψήστε για
 30-35 λεπτά.

Ψωμί Φόρμας 
Πλάστε την ζύμη σε μακρόστενο σχήμα, στο μήκος της φόρμας. Τυλίξτε το κατά μήκος, διπλώστε τις άκρες από κάτω και τοποθετήστε σε μια φόρμα για ψωμί 900γρ. Αφήστε το μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, πασπαλίστε το με αλεύρι και χαράξτε το κατά μήκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου