«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Σουμάδα Νισύρου


Πως να φτιάξετε την παραδοσιακή σουμάδα Νισύρου από αμυγδαλόψιχα ή αμύγδαλα.
Υλικά (Σερβίρει 4)

200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
3-4 πικραμύγδαλα για εσάνς
1/2 κιλό ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό (το 1 αν θέλετε ανθόνερο)

Εκτέλεση συνταγής

Ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα ρίχνοντάς τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά είναι πολύ εύκολο να τρίψετε τη φλούδα.
Παραδοσιακά, τα αμύγδαλα τα κοπανίζουμε σε γουδί με λίγη ζάχαρη (μια κουταλιά) ώστε να προκύψει ένα λείο υλικό σαν κρέμα.
Την πάστα αυτή, λοιπόν, την ανακατεύετε με το μισό νερό και την περνάτε από ψιλό από τούλια και στύβετε ώστε να βγει ο χυμός, τον οποίο και συλλέγετε. Επαναλαμβάνετε με ένα φλιτζάνι νερό, ξαναστίβετε.
Το υγρό που θα μαζέψετε, μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη, τα βάζετε σε κατσαρολάκι και βράζετε μέχρι το μείγμα να δέσει, όπως φτιάχνετε σιρόπι.
Ξαφρίζετε αν χρειαστεί.
Αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Σφραγίζετε.
Για να σερβίρετε βάζετε σε ένα ποτήρι ένα-δύο δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνετε με παγωμένο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου