«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Πως να φτιάξετε μόνοι σας μπαχαρικό κάρυ


Φτιάξτε το δικό σας κάρυ.
Το κάρυ είναι ένα νόστιμο ασιατικό καρύκευμα με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, και πολλαπλές χρήσεις. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας το δικό μου μείγμα για κάρυ.
Το κάρυ αποτελείται από ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι ποικιλίες κάρυ διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στο χρώμα, την οξύτητα και το άρωμα. Η λέξη κάρυ είναι η αγγλική απόδοση του Ταμίλ (αρχαία γραπτή ινδική γλώσσα) της λέξης Kari, που σημαίνει στιφάδο. 
Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα μπαχαρικά στον κόσμο, με τεκμηριωμένα στοιχεία πως παρόμοιο μείγμα χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Μεσοποταμία. Αν και το κάρυ συνδέεται κυρίως με την Ινδία, πολλές άλλες χώρες στην ασιατική ήπειρο έχουν μια πληθώρα από πιάτα με κάρυ στη μαγειρική τους. Το ταϊλανδέζικο φαγητό, για παράδειγμα, έχει πολλά πιάτα που χρησιμοποιούν κόκκινο ή πράσινο κάρυ.
Το κάρυ φέρει την έντονη χρυσαφί απόχρωση του από τον κουρκουμά, μια ρίζα παρόμοια με το τζίντζερ. Άλλα συστατικά που βρίσκονται συνήθως στο κάρυ είναι: κύμινο, κάρδαμο, πιπέρι καγιέν, κόλιανδρο, fenugreek (ένα φυτό από την οικογένεια τριφύλλιων), το τζίντζερ και το μαύρο πιπέρι.
Αχ, το «καημένο» το fenugreek, που να το ξέρουν έξω, αν και σίγουρα όσοι το ξέρουν το έχουν σε πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση από ότι εδώ! Πολύ σημαντικό βότανο-σπόρος με ξεχωριστές ιδιότητες που εδώ δεν το γνωρίζουμε εμείς καλά καλά παρότι στο εξωτερικό το θεωρούν κατεξοχήν ελληνικό, εξ ού και το όνομά του: Τριγωνέλλα – Fenugreek: Η Ελληνική χλόη – γραικόχορτος
Το παρακάτω είναι μία συνταγή που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή κάρυ, μη διστάσετε να προσθέσετε κάποιο άλλο καρύκευμα της αρεσκείας σας.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά
  • 3 κουταλιές της σούπας κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι 
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη πιπερόριζα
  • ½ κουταλιά της σούπας fenugreek – Τριγωνέλλα
  • ½ κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι/καγιέν
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρίφαλο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αναμίξετε όλα τα συστατικά σε ένα γυάλινο βάζο.
Ανακινείστε καλά.
Φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος για έως 6 μήνες.

Πηγή: ethnicspoon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου