«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Λαλάγγια - τηγανίτες

Λαλάγγια καλαματιανά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά
  • λίγο κονιάκ
  • 1 σπιρτόκουτο μαγιά
  • 2 τεμ. κανέλα
  • λίγα γαρύφαλλα
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη



Μανιάτικα Λαλάγγια

Υλικά για 8 άτομα
Προετοιμασία 4 ώρες και 20 λεπτά
Μαγείρεμα 15 λεπτά
Υλικά-1 κιλό αλεύρι
-1 κουτ. γλυκού αλάτι
-1 φακελάκι μαγιά ξηρή
-3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
-αρκετό ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Eκτέλεση
Bάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι μαζί με το ελαιόλαδο και το τρίβουμε αρκετά με τις παλάμες μας. Aφήνουμε περίπου 2 ώρες μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε τη μαγιά, που έχουμε ανακατέψει με λίγο νερό, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, ρίχνοντας σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Zυμώνουμε, λαδώνοντας κάθε τόσο τα χέρια μας, μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
Κατόπιν, κόβουμε μικρές ποσότητες από το ζυμάρι και πλάθουμε μικρά λεπτά κορδόνια, τα οποία τα ρίχνουμε διπλωμένα σε «θηλιές» μέσα σε κατσαρόλα με αρκετό καυτό λάδι. Tηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Tα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Tρώγονται ζεστά ή κρύα.

Εύκολα λαλάγκια ολικής

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες αλεύρι ολικής
  • 40 γρ. νωπή μαγιά ή 16 γρ. ξερή
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • μια γερή πρέζα αλάτι
  • Πώς το κάνουμε:

    1. Κοσκινίζουμε και τους δύο τύπους αλευριών μαζί σε μια λεκάνη.
    2. Ρίχνουμε το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
    3. Κάνουμε μία λακουβίτσα στην μέση και ρίχνουμε το νερό και την μαγιά.
    4. Ζυμώνουμε ως να μείνει καθαρή η λεκάνη και να γίνει σφιχτεί η ζύμη.
    5. Φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη μας και αφού την λαδώσουμε την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 30 λεπτά.
    6. Μετά παίρνουμε μικρά κομμάτια από την ζύμη στο μέγεθος αυγού και πλάθουμε κορδόνια, κάνουμε σχήματα ή κρίκους.
    7. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να ανέβουν για 30 λεπτα.
    8. Τηγανίζουμε σε λάδι με μέτρια φωτιά ως να πάρουν χρώμα.
    9. Η γεύση τους είναι ουδέτερη και μπορείτε να τα συνοδεύσετε με σφέλα και ελιές, με ξερά σύκα και μέλι ή με πετιμέζι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου