«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Κυδώνι

Γλυκό κυδώνι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 κιλά κυδωνιά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • κλωναράκια αμπαρόριζα

Πως το κάνουμε:

  1. Ξεφλουδίστε τα κυδώνια και κόψτε τα σε λεπτές λωρίδες.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε 5 φλ νερό τη ζάχαρη και τα κυδώνια σε δυνατή φωτιά ώσπου να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
  3. Εν το μεταξύ έχουμε έτοιμο το χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο γλυκό.
  4. Αφού πάρει βράσει κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και ρίχνουμε την αμπαροριζα.
  5. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και αφού κρυώσει αφαιρούμε την αμπαρόριζα,το βάζουμε σε βαζάκια για να το φυλάξουμε



Χυμός Κυδωνιού

Τρίβουμε 3 κιλά κυδώνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Βράζουμε το μίγμα με κλειστό καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί ένα βράδυ. Το πρωί το σουρώνουμε με ένα τουλπάνι, στύβοντας πολύ καλά. Βάζουμε τον χυμό σε γυάλινο μπουκάλι και τον διατηρούμε έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Είναι πολύ νόστιμος χυμός και αρκετά γλυκός. Τον πολτό από κυδώνι που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε κυδωνόπαστο με ή ψωμί.

Κυδωνόπαστο

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τον πολτό κυδωνιού και 1 κιλό μαύρη ζάχαρη ( αυτή που έχει μελάσσα) και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Η πάστα θα είναι έτοιμη όταν το μίγμα θα ξεκολλά από τα άκρα της κατσαρόλας. Μπορούμε να προσθέσουμε και μισό κιλό καρύδια για να απογειώσουμε την γεύση! Βάζουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και το ψήνουμε για λίγη ώρα, περίπου μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι όλες τις πλευρές του κυδωνόπαστου. Τα κυδωνόπαστα μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε βάζο ή τα τυλίξουμε με λαδόκολλα. Μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό εκτός ψυγείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου