«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Καλοκαίρι ακόμα στην Κρήτη και έχει ξεκινήσει το τρύγος. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι η συνταγή για να φτιάξετε μουσταλευριά από τους χυμούς των σταφυλιών δηλαδή τον μούστο. Τα υλικά θα σας φανούν λίγο παράξενα αλλά είναι κι αυτά μέσα στα υλικά που χρησιμοποιούμε εδώ στην Κρήτη για να διευκολύνει διεργασίες καθώς και για καλύτερη γεύση όπως είναι η στάχτη από ξύλα.

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ Η ΚΡΗΤΙΚΗ

Υλικά

10 νεροπότηρα χυμό σταφυλιού
2 κουταλάκια του γλυκού στάχτη
2 νεροπότηρα αλεύρι
1 φλιτζάνι του καφέ καρύδι κοπανισμένα
κανέλα

Εκτέλεση

Πατάτε τα σταφύλια να βγει ο χυμός. Βάζετε τον χυμό σε μια λεκάνη και και προσθέτετε την στάχτη από καθαρά ξύλα και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε να κατακαθίσει η στάχτη και σουρώνετε τον μούστο σε λεπτό σουρωτήρι να καθαρίσει από την στάχτη. Τον βάζετε σε μία κατσαρόλα αφού έχετε βάλει στην άκρια 2 ποτήρια από τον χυμό. Ζεσταίνετε τον μούστο και τον βράζετε σε χαμηλή φωτιά. Εν τω μεταξύ ανακατεύετε τα 2 ποτήρια που έχετε βγάλει στην άκρια με το αλεύρι σπάζοντας τα σγρομπαλάκια που θα δημιουργηθούν και διαλύοντας το αλεύρι καλά. Αφού βράσει ο μούστος προσθέτετε το αλεύρι σιγά - σιγά και ανακατεύετε με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου δέσει και γίνει σαν κρέμα. Την βάζετε στα πιάτα και πασπαλίζετε με την κανέλα και με τα κοπανισμένα καρύδια.

Αν δεν έχετε στάχτη βάλετε μια φέτα ψωμί μέσα στο χυμό να βράσει... και μετά να την βγάλετε για να κάνετε την μουσταλευριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου