«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Μπίρα από τσουκνίδες


Αυτή η μπίρα είναι εύκολη στην παρασκευή της και πίνοντας ένα ποτήρι έχεις τις ίδιες επιπτώσεις με ενός ποτηριού σαμπάνιας. 

Τσουκνίδες με τρυφερές κορυφές (αυτές που δεν έχουν βγάλει συστάδες με άνθη). Τα παλιά φύλλα είναι μάλλον πικρά, έτσι μαζέψτε μέχρι τα δώδεκα πρώτα από την κορυφή.

Συστατικά


1 κιλό κορυφές τσουκνίδας (περίπου μια πλαστική τσάντα ασφυκτικά γεμάτη)


5 λίτρα νερό


450 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμός δύο λεμονιών


50 γραμμάρια όξινου τρυγικού καλίου (υπάρχει σε οινολόγους και οινοποιεία)
Βρύα carrageen (δεν είναι απαραίτητα, βοηθάει τη μπίρα να είναι διαυγής)


Ένα φακελάκι μαγιά μπίρας

Βράστε τις τσουκνίδες για 15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Σουρώστε τις τσουκνίδες και μαζέψτε τα υγρά σε έναν αποστειρωμένο κουβά.

Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει (θερμοκρασία δωματίου). Προσθέτουμε το λεμόνι και τη μαγιά (διαβάζουμε τις οδηγίες στο φακελάκι, ίσως να χρειάζεται να την «ενεργοποιήσουμε»). Καλύπτουμε με πανί και αφήνουμε για τρεις μέρες.

Χωρίς να αναταράξουμε τον κουβά, γεμίζουμε προσεκτικά γυάλινα μπουκάλια με το υγρό, χωρίς το ίζημα που έχει σχηματιστεί στον πάτο του. Η μπίρα θα συνεχίσει να «ζυμώνεται», φτιάχνοντας βαθμιαία ένα στρώμα ατμού και είναι έτοιμη να την πιεις σε μια εβδομάδα. Όσο παλιώνει γίνεται καλύτερη. 

Εκτονώστε απαλά το αέριο που μαζεύεται σε κάθε μπουκάλι κάθε δυο τρεις μέρες, για να μην μαζεύεται πολύ. Η μπίρα μπορεί να προκύψει λίγο θαμπή, μην ξεχνάτε όμως ότι είναι σπιτική, οπότε απλά θεωρείστε ότι αυτός είναι ο «χαρακτήρας» της. Και μην ενοχληθείτε από το ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού, απλά ρίξτε στο ποτήρι προσεκτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου