«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΚΥΔΩΝΙ: ΤΟ «ΑΓΝΩΣΤΟ» ΧΡΥΣΟ ΜΗΛΟ

foto_ΔΙΑΤΡΟΦΗ2


Τις συστάσεις αναλαμβάνει να κάνει η «Καλή Μαμά»

Η καταγωγή του είναι από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Η κυδωνιά, όμως, αυτοφύεται στις μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, και η εποχή του είναι το τέλος του φθινοπώρου, οπότε βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Η κυδωνιά, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Το κυδώνι συνδέεται με την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Συμβόλιζε την αγάπη και την ευτυχία, γι’ αυτό προσφέρονταν σε γαμήλιες τελετές. Συχνά αναφέρεται ότι το χρυσό μήλο που της έδωσε ο Πάρις με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, ήταν κυδώνι, γι’ αυτό και θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα. Οι πρώτοι όμως, που αναγνώρισαν την αξία τους και άρχισαν να τα καλλιεργούν ήταν οι αρχαίοι Κρήτες.
Στην ελληνική κουζίνα, τα κυδώνια τα συναντάμε και σε γλυκά και σε αλμυρά πιάτα. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα, κυδωνόκρασο, λικέρ, κομπόστα και μαρμελάδες.
Μάλιστα, ο όρος «μαρμελάδα» σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι». Στη μαγειρική, θα το βρούμε σε αρκετά πιάτα, κυρίως χειμωνιάτικα, μαζί με χοιρινό. Το συναντάμε σε συνταγές της αρχαίας Ελλάδας όπου συνόδευε, μαζί με αποξηραμένα φρούτα, τα κρέατα, μιας και τότε δεν υπήρχε η πατάτα.
Θρεπτικά συστατικά
Ένα κυδώνι μέτριου μεγέθους έχει μόνο 57 θερμίδες, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Είναι χρήσιμο, για τη φροντίδα της  χοληστερόλης και για τους διαβητικούς, αφού ένα από τα κύρια συστατικά του είναι η πηκτίνη. Η πηκτίνη ανήκει στις φυτικές ίνες που διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας  στη μείωση της χοληστερόλης και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.
Τα κυδώνια περιέχουν αιθέρια έλαια, όπως φουρφουράλη, λιμονένιο, λιναλόλη, β-ιονόνη, α-τερπινεόλη, κλπ. Οι ενώσεις αυτές  δίνουν στο κυδώνι, το μοναδικό άρωμά του.
Θεωρούνται  φρούτα με τονωτικές, στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Υψηλή δόση βιταμίνης C λαμβάνουμε, όμως, όταν καταναλώνουμε τα κυδώνια ωμά, καθώς όταν τα μαγειρεύουμε χάνεται μεγάλο μέρος της βιταμίνης.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο κάνει καλό στην καρδιά.
Τέλος, τα κυδώνια έχουν αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών τους.
Συνταγές
Ψητά κυδώνια στο φούρνο
Υλικά
2 κιλά κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κουταλιά γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλιές κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κυδώνια. Τα κόβουμε στα τέσσερα και αν είναι μεγάλα σε περισσότερα κομμάτια. Καθαρίζουμε το μέρος με το κουκούτσι μαζί με το σκληρό σημείο. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στην κατσαρόλα και βάζουμε νερό όσο να σκεπαστούν τα κυδώνια. Τα βράζουμε για δέκα λεπτά. Κατόπιν τα στρώνουμε σε ταψί μαζί και το υγρό και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να δέσει το σιρόπι. Σερβίρονται μόνο με το σιρόπι τους ή αν θέλετε μπορείτε να τα συνοδέψετε μαζί με σαντιγί.
Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα
Υλικά:
1,5 κιλό χοιρινή τηγανιά
500γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
2-3 κυδώνια
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 μικρό μπουκάλι κονιάκ
1 σφηνάκι κονιάκ
1-2 δαφνόφυλλα
1/2 ξυλάκι κανέλα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

χυμό από 2-3 πορτοκάλια
χυμό από 2-3 μανταρίνια
2 κ.γ. μέλι
Αλάτι, πιπέρι
λίγο νερό
(προαιρετικά 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ, κουκουνάρι)
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ (ή αν δεν έχουμε προλάβει, κάποιες ώρες νωρίτερα προτού φτιάξουμε το φαγητό μας) ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα δαμάσκηνα, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιών και μανταρινιών και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Ρίχνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό μαζί με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το σφηνάκι κονιάκ. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και την κανέλα, κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 35′.
Όση ώρα βράζει το φαγητό μας, καθαρίζουμε τα κυδώνια (αφαιρούμε σπόρους και ίνες) τα κόβουμε σαν πατάτες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο (προαιρετικά ρίχνουμε και το κουκουνάρι). Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε την χύτρα αφαιρούμε την κανέλα και τα δαφνόφυλλα, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και όλο το ζουμί από το μπολ, τα κυδώνια και το μέλι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει περίπου 15′-20′ να δέσει ή σαλτσούλα. (προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε και 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ). Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να «σταθεί».
Σερβίρεται με ρύζι ή και μόνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου