Μοναδικό, πεντανόστιμο, απλό και εύκολο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τα παιδιά!
Η φιτούρα ή φριτούρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου, συνήθως προσφέρεται στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου!
Tα υλικά
Tα υλικά
- για την φιτούρα
- 1100 ml. νερό
- 300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Σπορέλαιο για τηγάνισμα
- για το σερβίρισμα
- Ζάχαρη κρυσταλλική
- Κανέλα
- Βάζουμε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σε πολύ μικρές ποσότητες για να μην σβολιάσει και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35 x 25 που έχουμε λαδώσει πολύ καλά.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνεια του βρασμένου σιμιγδαλιού, ελαφρά.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες, άν είναι καλοκαίρι τοποθετήστε στο ψυγείο!
- Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ, τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια!
- Σε ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
- Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές.
- Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι!
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου