«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Ροβίτσα με ψητά λαχανικά κι αρωματικά

 
Η Ροβίτσα είναι μικρά πράσινα ξερά φασολάκια. Τα βρίσκετε σε μαγαζιά με χύμα όσπρια. Τρώγονται ως σαλάτα με μυρωδικά και λαχανικά (όπως τα μαυρομάτικα), αλλά και ως σούπα (όπως οι φακές). 

Καλλιεργείται στην περιοχή των Καλαβρύτων και το στιφάδο της θεωρείται τοπική σπεσιαλιτέ.
Τα φύτρα της ροβίτσας έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα θερμίδων ενώ αντίθετα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα φύτρα περιέχουν 28% πρωτεΐνη, δηλ. όσο και το κρέας, σίδηρο, κάλλιο καθώς και βιταμίνη Ε εώς και 600 φορές περισσότερη απ’ ότι περιέχει ο σπόρος.
Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά, σούπες, σαλάτες και κρύα πιάτα. Μαγειρεύεται όπως και οι φακές και σερβίρται με πολύ φαντασία. Δείτε την συνταγή μας και τις φωτογραφίες για μεγαλύτερη έμπνευση.
Ροβίτσα με ψητά λαχανικά κι αρωματικά 
Yλικά:
250 γρ. ροβίτσα
1 κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη
250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι κομμένο σε φετούλες
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, άνιθο φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρεδάκια
5 κλωναράκια σπανάκι τρυφερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα κομμένη σε ψιλές φλούδες
ανθό αλατιού και πράσινο πιπέρι
καγιέν σε σκόνη
Για τη sauce:
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. βούτυρο καρύδας
2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο ή λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι ή μέλι
Eκτέλεση: Bράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τη ροβίτσα με τον κουρκουμά. Oταν αρχίσει να μαλακώνει, προσέχουμε να τη βγάλουμε πριν αρχίσει να «σκάει» και να διαλύεται.
Tη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να χλιάνει λίγο. Στο μεταξύ, όσο βράζει η ροβίτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί τα ντοματίνια (το ένα κοντά στο άλλο), με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω και το κολοκυθάκι κομμένο σε φετούλες. Tα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα αρωματικά. Tα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, για 15 λεπτά περίπου. Προσοχή μην παραψηθούν.
Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα τη ροβίτσα με το κρεμμύδι, το φρέσκο σπανάκι και τη sauce, αφού πρώτα χτυπήσουμε όλα τα υλικά της από ένα σείκερ. Στρώνουμε από πάνω τα αρωματισμένα ψητά λαχανικά  και την παρμεζάνα και ολοκληρώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκόνη καγιέν.
Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά γιαούρτι κατσικίσιο αντι για παρμεζάνα ή όποιο άλλο μαλακό άσπρο τυρί.
Μπορούμε να ρίξουμε το μισό καγιέν στο νερό που βράζει η ροβίτσα και το μισό πάνω στην σαλάτα. Με  προσοχή γιατί καίει, δοκιμάστε πόσο σας αρέσει χωρίς να γίνεται ενοχλητικό και σταδιακά αυξήστε το.
Χρησιμοποιήστε όποιο λαχανικό ψήνεται μελιτζάνα, μανιτάρια, πατάτα, ανιθόριζα, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελών, καρότα κλπ απλώς μην το παρακάνετε, βάλτε 1-2 λαχανικά και αν είναι δυνατά όπως η ανιθόριζα ή το παντζάρι (ει. 26.) βάλτε μόνο αυτό.
Η ροβίτσα γίνεται υπέροχα όπως η κλασσική φακή (εικ. 7. 21.) και μάλιστα μπορείτε να την παντρέψετε. Φτιάξτε σούπα χρησιμοποιώντας 100 γρμ. φακές και 150 γρμ. ροβίτσα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με αυτή την συνταγή.
Να θυμάστε πως ενώ η ροβίτσα είναι μάλλον φασολάκι, συμπεριφέρεται σαν την φακή, γι αυτό κάποιες συνταγές  έχουν και φακές και ροβίτσα.
Αυτοσχεδιάστε και η φαντασία θα σας κατευθύνει, εμπιστευθείτε την και καλή σας απόλαυση
Aliki Alisa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου