«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Ζύμη για κρέπες και μια κλασική γέμιση

Συνήθως πάντα έχουμε στην κουζίνα μας τα υλικά για τη ζύμη και με λίγη

 φαντασία θα βρούμε κάτι για να τις γεμίσουμε. Είναι μια εύκολη και ευπρόσδεκτη 

λύση σε περιπτώσεις αναπάντεχης επίσκεψης, αλλά και ξαφνικής λιγούρας

 των μονίμων κατοίκων της οικίας μας.
Υλικά για 10 κρέπες
Θα χρειαστείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι περίπου 20 εκ.
2 αυγά
2 κ.σ. αλεύρι
250g γάλα
75ml ανθρακούχο νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
½ κ.τ. αλάτι
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μισό γάλα και χτυπάμε 
καλά με σύρμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας συνέχεια.
Σουρώνουμε το μίγμα από λεπτή σίτα.
Λιώνουμε λίγο βούτυρο και αλείφουμε το τηγάνι με πινέλο.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Μ’ ένα φλυτζανάκι του καφέ παίρνουμε χυλό που να γεμίζει το φλυτζανάκι 
κατά τα ¾ και το απλώνουμε σ’ όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
Γυρίζουμε την κρέπα με το χέρι.
Μόλις ροδίσει κι από τις δύο πλευρές, είναι έτοιμη.
Γέμιση για κρέπες με ζαμπόν και τυρί
Υλικά για 10 κρέπες
10 λεπτές φέτες με ζαμπόν
300g παρμεζάνα τριμμένη
200g μανιτάρια ψιλοκομμένα
500g κρέμα γάλακτος
1½l γάλα
3 κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. βούτυρο
½ κ.τ. αλάτι
2 πρέζες πιπέρι
½ κ.τ. μοσχοκέρυδο
Εκτέλεση
Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρά τετράγωνα.
Αχνίζουμε τα μανιτάρια σε μια κουταλιά βούτυρο.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και 
ανακατώνουμε καλά με το σύρμα.
Πριν ροδίσει το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα και ανακατώνουμε συνέχεια.
Μόλις πήξει, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι,
 το μοσχοκάρυδο, τα μανιτάρια, το ζαμπόν, την παρμεζάνα και τη μισή
 κρέμα γάλακτος.
Ανακατώνουμε καλά.
Απλώνουμε μια κρέπα σ’ ένα ρηχό πιάτο.
Βάζουμε στο επάνω μέρος της 1½ κ.σ. γέμιση.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και την τυλίγουμε σαν φλογέρα.
Κάνουμε το ίδιο για τις υπόλοιπες.
Τις τοποθετούμε σε πυρέξ, τις περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα, 
τις πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και τις ψήνουμε στους 200° για 5 λεπτά 
και μετά για άλλα 5 λεπτά στο γκριλ.
spoons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου