«Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι σαν του παιχνιδιού: αν δεν διασκεδάζετε, ξεχάστε τη.»

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Αρωματική βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς

Αρωματική βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς




Τι χρειαζόμαστε: 
1 Flora με 1/4 βούτυρο στο αλουμινόχαρτο (σε θερμοκρασία δωματίου)

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού baking powder

5 αυγά
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
250 γρ. γιαούρτι

ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού
ξύσμα 1 λεμονιού
1 πακέτο «σταγόνες» σοκολάτα υγείας
3/4 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ βύσσινο (χλιαρό)
1 φλιτζ. τσαγιού μήλο (τριμμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο

Για το γλάσο 

1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
χρωματιστή ζάχαρη για το ντεκόρ


Εκτέλεση: 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Αλείφουμε το ταψί με λίγο Flora και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Περιχύνουμε τις σταφίδες με το ζεστό λικέρ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
Ρίχνουμε το Flora στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, το άρωμα βανίλιας, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ξύσματα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι, το μήλο και τον χυμό πορτοκαλιού.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τις σταφίδες, τη σοκολάτα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψί, ρίχνουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε την πίτα μας στους 180οC για 55-60 λεπτά περίπου. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: ανακατεύουμε την άχνη με λίγο χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές πυκνό μίγμα.
Απλώνουμε το γλάσο πάνω από την πίτα και διακοσμούμε με χρωματιστή ζάχαρη. Αφήνουμε το γλάσο να στεγνώσει καλά πριν κόψουμε την πίτα μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου